Moet je straks eens zien: een liefdevol en krachtig prematuurverhaal

Verhaal gedrukt op een slinger, speciaal voor ouders 

Op Wereld Prematurendag 2023 verschijnt Moet je straks eens zien: een positief verhaal voor ouders met een prematuur geboren kindje. Het is verkrijgbaar als slinger, waarmee de ziekenhuiskamer of couveuse versierd kan worden. Bedenkster Charlotte Backx Smit is zelf moeder van twee prematuren en zegt: “Het is een positief en hoopvol verhaal over de karaktereigenschappen van prematurenkindjes.” 

Links meerdere foto's van Charlotte die 33 weken zwanger is, rechts een foto van zoon Hugo in de couveuse bij 34 weken.

Positieve boodschap 

Als kersverse ouder staat je wereld op z'n kop bij een geboorte, zéker wanneer je kind te vroeg ter wereld komt. Er zijn boeken met praktische tips, maar een vrolijk en liefdevol voorleesboek met geruststellende woorden was er nog niet.  

"Vrienden van ons kregen een prematuur en ik kon me helemaal inleven in hun heftige situatie. Optimistisch stapte ik naar de boekwinkel voor een leuk boekje over een eigenwijze prematuur, maar ik liep met legen handen terug naar huis. Nu publiceer ik het zelf: een verhaal over de nieuwsgierige baby, voor kersverse ouders.  

Moet je straks eens zien heeft een positieve boodschap: om kracht uit te putten en troost in te vinden. Want in de meeste gevallen komt het goed; de baby groeit goed in de couveuse en mag mee naar huis. "Juist die toekomstblik is heel fijn. Daar zoek je als ouder naar", zegt Charlotte. 

Vlaggenlijn 

Het verhaal is te bestellen als een vlaggenlijn. Charlotte: “Een ziekenhuis is een klinische omgeving. En met een baby die prematuur is geboren, verblijf je er meerdere weken of soms maanden. Dan kun je het maar beter opleuken en gezellig maken. Zo ontstond het idee om het verhaal op een slinger te laten drukken.” 

Te bestellen 

Het verhaal is te bestellen voor 14,99 exclusief verzendkosten. Je koopt het online op deze webshop of in Tilburg bij boekenwinkel Gianotten Mutsaers. 

Wat is prematuur? 

We noemen een baby prematuur als het ter wereld komt voordat de moeder 37 weken zwanger is. Het kindje heeft in de eerste weken van het leven extra zorg nodig. Kinderen die na 24 weken geboren worden hebben 50% kans op overleven, daarna stijgen de kansen per week flink. Na 26 weken is dit al 71%, na 27 weken 80% tot 90% en na 28 weken zelfs 95%. 

Terug naar blog