Bij een premature geboorte kies je vaak voor een ander kraamcadeau dan bij een geboorte rond de uitgerekende termijn. De situatie vraagt namelijk om een andere benadering. Het is een spannende tijd, maar evengoed feestelijk en dit wil je uitdragen in het cadeau dat je geeft.
Dit is mijn ervaring bij het ontvangen van kraamcadeaus bij de eerste en de tweede bevalling.
Kille ziekenhuiskamer
Beide keren heb ik ruim een maand met mijn pasgeboren prematuurtjes in het ziekenhuis gelegen. Wij hadden een eigen kamer (mediumcare) waarin mijn bed stond en de couveuse van ons kind. Voor mijn man was er een uitklapstoel waarop je met heel veel goede wil op kon slapen.
Ik keek vanaf mijn bed uit op een kale, lila muur en de deur van een eigen badkamertje. Als outgoing persoon kwamen zeker bij de geboorte van onze dochter in coronatijd de muren heel snel heel erg op mij af. Die ben ik gaan versieren met alle kaarten en een leuke slinger. Op het tafeltje kwamen de knuffels te liggen, maar dat waren er al snel teveel in de kleine ziekenhuisruimte die je hebt.
De Tip: koop iets leuks en passends om de ziekenhuiskamer mee op te fleuren. Bijvoorbeeld mijn vlaggenlijn ;-) De volgende tips zijn geen reclame haha, beloofd!
De kleinte avonturiers
Tijdens de zwangerschap koop je rompers in maat 50 en 56. Wanneer je een prematuur geboren kind hebt duurt het soms maanden voor dat ze daarin kunnen. Hugo droeg na 3 maanden pas maat 50 en Celine zat aan de BMF (breast milk fortifier) en kon na 2 maanden in 'geboortepakje'. Fun fact: Hugo heeft het broekje dat ik kocht tijdens mijn zwangerschap gedragen tot 8 maanden. Die is altijd iel gebleven.
Maar goed, waar je ouders dus echt gelukkig mee kan maken zijn prematuurkleertjes (maat 38 of 44). Die mogen ze pas aan wanneer ze uit de couveuse komen en je weet nooit wanneer die dag aanbreekt. Het is echt heel leuk en speciaal wanneer ouders op dat moment een gezellig setje hebben om hun mini superheld aan te trekken. Een kledingsetje voor prematuren koop je bijvoorbeeld bij NeoKleertjes.
De tip: Wij kregen maat 44 en bij Hugo verkleinden we het broekje de eerste week met een stukje tape. Dit op advies van de verpleging. De meeste prematuren zijn wanneer ze eenmaal uit de couveuse zijn toe aan dit maatje.
Houd ze lekker warm met meteen 3 tips
Tip 1. Direct na de geboorte krijgen de kindjes een mutsje op van het ziekenhuis. Super schattig, maar wel een beetje medisch. Wie van mode houdt, geeft een leuk mutsje cadeau. Dit kunnen ze direct op.
Tip 2. Vanuit de couveuse gaat de prematuur naar een warmtebedje en dan komen ze na verloop van tijd eindelijk thuis. In een veel te grote box en een veel te groot bed. Onze kinderen lagen daarom overal in hun babynestje in. Door de opstaande randen blijft de warmte lekker onder het dekentje.
Tip 3. Dekentjes kun je niet genoeg hebben als ouder van een prematuur geboren baby. Voor in de wieg, om het babynestje, tijdens het buidelen (huid op huid knuffelen), in de armen van bezoek. Het is belangrijk een prematuur lekker warm te houden zodat al diens energie in groei wordt gestopt.
Een heel ander dagritme
Iedere kersverse ouder heeft even een heel ander ritme dan die tot dan toe gewend was, maar heb je een prematuur dan val je even buiten alle ritmes. Ik lag dus twee keer een maand in het ziekenhuis, mijn man nam verlof op vanaf het moment dat we thuis zouden komen dus die kwam vanuit het werk iedere dag direct naar mij en Hugo toe. Wassen, koken, planten water geven: we hebben het een maand niet gedaan. Wij leefden in het ziekenhuis. Een mooi extra cadeau toen was een bezoekje en een gezonde (in de magnetron op te warmen) maaltijd.
Bij Celine bestond Hugo natuurlijk al. Wederom bleef ik met Celine in het ziekenhuis en Sander was vrij maar met Hugo. Even een uurtje naar het ziekenhuis iedere dag vond Hugo leuk, maar de hele dag niet natuurlijk. Het beste cadeau wat je ons toe kon geven was oppassen op hem.